Skip to main content

Vitamíny v době globální krize

Asi jste zaznamenali fotky a videa nejen z čínských, italských, ale už i z českých nákupních středisek. Průběh paniky probíhá standardně, jak jsme zvyklí z podobných situací. Budeme mít co jíst? Bude to zelenina z domácí hydroponie?

Máme až moc informací?

Silné mediální pokrytí, věnované šířící se nákaze Koronaviru SARS-CoV-2, připravuje obyvatelstvo na možné budoucí komplikace se zásobováním. Znovu se začínají objevovat články o tom, kolik vody je doporučeno skladovat, jak velké zásoby potravin by měl mít každý člověk dostupné, zkrátka jak se připravit na dny nebo týdny nepohody.

Oproti nedávným epidemiím virů Zika a Ebola tentokrát panika dorazila i do našich končin. Reakce lidí netrvala dlouho, z obchodů ve velkých městech začaly ve vlnách mizet trvanlivé potraviny jako konzervy, luštěniny a těstoviny. Beznadějně mizí ochranné pomůcky - roušky, respirátory i antibakteriální gely.

Problém je umělá panika

Nechceme se podílet na šíření paniky. Světový poplach spustil krizové plány a minimálně procvičí naší připravenost na podobné události. Věříme, že podobně jako u jiných virů se zarazí šíření a nevznikne žádná globální pandemie. Právě probíhající situace nám ale umí připomenout křehkost řetězce zásobujícího potravinami velká města. Není takový problém v tom, že by potraviny nebyly, problém je umělá panika a nesmyslný zájem o komodity, které běžně kupujeme v malém množství. Když denní poptávka mouky vzroste ze standardních 300 kg na 20 tun, obchodu i dodavatelskému řetězci vzniknou nemalé logistické potíže. Jako na potvoru jde často o těžké nebo levné produkty, kromě mouky třeba balená voda. Až za pár dní panika opadne, vše se vrátí zpět do starých kolejí. Vymetené regály s trvanlivým zbožím se zase naplní a nám zbude pěkný příklad k poučení o vlastním samozásobení potravinami.

V současné době probíhají pouze ochranná opatření, která by měla zamezit případné šíření viru od osob, které nezachytilo síto na letištích nebo se dobrovolně neohlásili do systému DROZD, který je pro tyto případy v provozu. Dalšími případnými kroky jsou omezení veřejných akcí až po vyhlášení karantény, tedy omezení pohybu osob. V krajním případě by nás tedy mohly čekat neplánované jarní prázdniny.

Systém pro domácí hydroponické pěstování zeleniny

Nejde jen o koronavirus

Riziko pro nás není jen virová pandemie. Islandská sopka, jejíž jméno není možné napsat, natož vyslovit, zarazila před 10 lety na týden cestování po Evropě. Na podzim 2019 chvilku hřímala další islandská sopka Askja a co si budeme povídat, už nám v Evropě dlouho nic pořádně nevybuchlo. Erupce sopky s dočasným zatmavením oblohy popelem je další příklad krize, se kterou ale vůbec nic neuděláme, zůstaneme odkázáni na systém a vlastní zásobení.

V takových chvílích je celkem fajn mít doma nějakou formu domácího hydroponického systému. Jasně, ne každý si může dovolit pěstírnu tak velkou, aby kompletně zajistila potravu pro celou rodinu. Věřte mi, že po 2-3 týdnech na konzervách se do zeleného salátu plného vitamínů zakousnete s nehranou radostí. Na přípravu na přežití v dobách společenských krizích se specializují tzv. preppeři (z ang. prepared - připraven. Z hlediska soběstačnosti je takový koníček celkem užitečný, neboť kdo je připraven, není zaskočen.

Jaké jsou tedy možnosti domácích, ale i profesionálních hydroponických systémů?

Jarní výsadba nebo zelenina pro jednoho

Pomineme-li dyzajnovky na kuchyňskou linku, bude nás zajímat nejmenší komerčně prodávaný systém, který už by dokázal poskytnout pravidelnou dávku vitamínů pro jednu osobu. Tou je naše sada původně určená pro klíčení a množení rostlin, Rychlá výsadba ECO. Na ploše pouhých 0,5 m2 dostanete až 2,5m2 pěstební plochy osvětlené LED pěstebním osvětlením pro všechny fáze růstu i květu. Součástí sady je i ventilace, monitor klima a další základní příslušenství pro výsadbu.

Stan s pěti pěstebními patry nemusí sloužit pouze k přípravě jarní výsadby pro skleník nebo venkovní zahradu. Přikoupení pěstebních NFT van se šroubením umožní dlouhodobé hydroponické pěstování i vzrostlých rostlin. Máte možnost přidat i automatické zavlažování, ke stanu pak chodíte jen sázet, sklízet a tak 1-2x týdně dopustit a upravit vodu, v závislosti na množství zeleně a velikosti rezervoáru. Základní sadu pro výsadbu máme skladem, rozšíření dodáváme na objednávku.

Potravinově soběstačná rodina

Co když je nás ale doma víc? Více lidí vyžaduje větší pěstební plochu, větší plocha k pěstování sebou nese samozřejmě kromě větší úrody i více práce. Je to ale úplně jiná práce než ta, na kterou jsme zvyklí z venkovního zahradničení. Výhoda kultivace automatických regálových hydroponických systémů je, že jsou pole v patrech nad sebou. Neběháte tedy po záhonku sem tam, ale spíše po schůdkách nahoru a dolů. V hydroponii plevel moc často nenajdete, netrávíte hodiny a hodiny v předklonu. Vertikální farma naší výroby se o sebe stará většinu roku sama, takže vaším úkolem je nekončící kolečko sázet, sklízet, sázet, sklízet.

Co znamená, že se o sebe stará systém svépomocí? Kromě naprostých banalit, jakými jsou spínání osvětlení a zavlažování se řídicí jednotka postará také o udržení klimatických podmínek v pěstebním prostoru. Nejvíce práce vám ale ušetří automatická úpravna živného roztoku. Není třeba několikrát týdně přijít zkontrolovat, dopustit a upravit živný roztok. GROWLIGHT Farmer udržuje všechny důležitého hodnoty živného roztoku na vámi zadaných hodnotách. Neustálý přísun perfektně upraveného roztoku o správné teplotě, koncentraci živin i kyselosti se znatelně projeví na rychlosti růstu a kvalitě pěstované produkce.

Výnos domácího hydroponického systému

Jak vypadá produkce v RHS v řeči čísel? Z jednoho čtverečního metru sklidíte za jeden den průměrně cca 400 - 500 g čerstvé zeleniny, kterou i bez oplachování můžete rovnou spořádat. Vzhledem k ceně technologií pro řízení systému a automatickou úpravu živného roztoku je minimální smysluplná velikost domácí vertikální hydroponické pěstírny zeleniny 7,2 m2 ve čtyřpatrové verzi. Jeden 3 metry dlouhý blok regálu může mít 5,4 až 10,8 m2 pěstební plochy. Jeden regál tedy za den vyprodukuje 2 až 5 kilogramů zeleniny se spotřebou cca 6-8 litrů vody a 7,5 kWh na 1 kilogram sklizené zeleniny.

Mobilní hydroponická vertikální farma

Je-li vaše rodina široká, má-li vaše firma hodně zaměstnanců nebo žijete-li s dobrými sousedy na opravdu odlehlém místě, bude vaše poptávka po čerstvých surovinách vyšší. Pro tyto případy případy a pro komerční produkci salátů a bylinek jsme navrhli mobilní hydroponickou vertikální farmu Bohemian Garden. Mobilní zařízení s dvojicí 6, 9 nebo 12 metrů dlouhých regálů, oddělenou místností s technologiemi a zázemím pro obsluhu denně vychrlí až 40 kilogramů čerstvé zeleně na ploše pouhých 60 m2. Stabilně, bez rizik a v konstantní kvalitě. Na kterémkoliv místě Evropy s průměrnou teplotou mezi -25 a +40°C. Zajímá vás víc? Napište nám!

FacebookpinterestFacebookpinterest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *