Skip to main content

Sirup z rýmovníku

Existují dva způsoby přípravy sirupu z rýmovníku. Oba Vás dovedou k lahodnému a hustému sirupu, který zatočí nejenom s podzimním nachlazením, ale pomáhá i při migréně nebo horečce. Sirupem si můžete sladit čaj, grog, přelít s ním palačinky, dát ho do jogurtu, nebo kamkoliv jinam, kde probudí nové chutě a zažene nemoci.

Sirup z rýmovníku

Co si připravit

-  30 - 40 středních lístků rýmovníku na vařený, alespoň 50 větších lístků rýmovníku na nevařený sirup
-  1 l vody
-  1 kg cukru krupice
- 1 citrón nebo limetku
- 1 pomeranč

Vařený sirup

Účinků vařeného sirupu z rýmovníku si užijete mnohem rychleji, než při jeho nevařené variantě. Vařený sirup bude hotový druhý den poté, co začnete s jeho přípravou, tepelné zpracování také prodlouží jeho trvanlivost.

 Listy rýmovníku

Z očištěných lístků rýmovníku a nakrájených plátků citrusů, nejlépe v bio kvalitě, si den před vařením sirupu připravte odvar. Směs nasypte do hrnce, zalijte horkou vodou a nechte přikryté do druhého dne. Druhý den zceďte odvar a tekutinu znovu přiveďte k varu. Ztlumte plamen a pomalu vmíchávejte cukr. Za občasného zamíchání vařte na mírném stupni, dokud sirup nezačne houstnout a nedostane měděnou barvu. . Sirup po vychladnutí zhoustne. Ještě teplý sirup nalijte do vyvařených skleniček, pořádně zavřete a otočte víčkem dolů. Sirup uchovávejte na temném a chladném místě.

Sirup bez vaření

Na sirup bez vaření budete potřebovat alespoň 50 větších lístků (čím více, tím účinnější sirup) a mnohem více času. Lístky nakrájejte na menší kousky a prokládejte s plátky citrusů a cukrem do větší, uzavíratelné sklenice. Naplněnou sklenici uzavřete a nechte stát za oknem, cukr by se časem měl začít rozpouštět. Občas sirup promíchejte, hlídejte, ať na povrchu nezačne plesnivět a nechte obsah sklenice úplně rozetlít. Vzniklou tekutinu zceďte přes pláténko, dobře vymačkejte a ve skleničkách skladujte v chladu a temnu.

Co dalšího z rýmovníku?

Nezůstaneme jenom u sirupu, vždyť rýmovník má spoustu různých využití. Při rýmě noste rozlomený list a čichejte k němu, zvlhčete si doma vzduch miskou vody s listy rýmovníku nebo si uvařte skvělý čaj. Na hrnek stačí jeden list, přidejte med a citron.

Rýmovník se snadno množí, budete ho tak jistě vždy mít dostatek. Chcete-li rýmovníku dopřát lázně, pořiďte mu zahrádku, v hydroponii roste jako zblázněný.

FacebookpinterestFacebookpinterest

13 thoughts to “Sirup z rýmovníku”

  1. proc se nepíše kolik vody jenom voda nestačí,co když ji dam víc nebo min,přibližně stací 1 litr?Ráda by jsem sirup z rzmovníku udělala,dělam ze sedmikrasek,z bezu,pampelišek,ale všude se uvadí pořebné množství vody,děkuji za odpověd

  2. Mám dva druhy rýmovníku. Jeden má takové drobné lístky a ten druhý je ten klasický s velkými listy. Prosím, napište, jestli se sirup dá dělat z obou. Děkuji

    1. Dobrý den, sirup se dá dělat ze všech odrůd rýmovníku, je jich více než 100. Ať se vám sirup povede! 🙂

  3. Dostala jsem před rokem rýmovník od neteře ,že při rýmě protáhne pomačkaný listek dutiny .Projistotu jsem ho rozmnožila ,jenže tak narostl že jsem uvítala recept na domácí sirup .Je výborný z dvojité dávky jsem udělala 3litry dobrého sirupu

  4. dala jsem na 90lístků rýmovníku 2pomeranče+2citrony(bez hořké dužiny),2kg cukru a 1,5vody ,vyšlo z toho 3litry sirupu za 60Kč

  5. Take delam sirup, ale po nejakem case mam na hladine takova zelena kolecka, zrejme plisen, ale z ceho to je? Dodrzuji veskery postup , dokonce i vyvaruji sklenice a vicka.

  6. Dobrý den všem
    Dotaz – chci vyzkoušet zpracování rýmovníku a proto se chci zeptat , jestli se používá jen list , nebo se dá zužitkovat i nať ?
    Děkuji za odpověď a ť se všem daří

    1. Dobrý den, použít se dá šťavnatý stonek. Jakmile začne dřevnatět, je pro další zpracování nevhodný. Ať se Vám to podaří 😉

  7. Dobry den, aj ja som robila tento sirup, je vyborny a v nasej rodine sme ho robili viac krat, ten vareny, Odporucam vykusat

  8. Dobrý den,
    ráda bych věděla, zda do nevařeného rýmovníkového sirupu mužů přidat lístky máty.

  9. Dobrý den,.dělám uplně jednoduchý sirup z rýmovníku a je velice účinný.Stačí naskládat vrstvu lístků,zasypat cukrem aby byly lístky pokryté,zas vrstvu lístků,cur…a opakovat,pořádně umačkat aby tam byl minimum vzduch.Žádná voda,žádný citrus.Sklenici uzavřu a dám na okno,jen chodím a sem tam protřepu.Krásně pouští šťávu až vidím že je tam hodně šťávy tak scedím přes sitko,uchovávám v ledničce.

  10. Ještě moje vylepšení nevařeného sirupu. Po scezení sirupu dám sirup do skleničky do lednice a mám sirup pro děti. Zbylý rýmovník s citrusy dám zpátky do púvodní sklenice, zaliji slivovicí a nechám vylouhovat 24 hodin. Po scezení mám výborný léčivý rýmovníkový likérek🤗

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *