Skip to main content

Sirup z rýmovníku

Existují dva způsoby přípravy sirupu z rýmovníku. Oba Vás dovedou k lahodnému a hustému sirupu, který zatočí nejenom s podzimním nachlazením, ale pomáhá i při migréně nebo horečce. Sirupem si můžete sladit čaj, grog, přelít s ním palačinky, dát ho do jogurtu, nebo kamkoliv jinam, kde probudí nové chutě a zažene nemoci.

Sirup z rýmovníku

Co si připravit

-  30 - 40 středních lístků rýmovníku na vařený, alespoň 50 větších lístků rýmovníku na nevařený sirup
-  1 l vody
-  1 kg cukru krupice
- 1 citrón nebo limetku
- 1 pomeranč

Vařený sirup

Účinků vařeného sirupu z rýmovníku si užijete mnohem rychleji, než při jeho nevařené variantě. Vařený sirup bude hotový druhý den poté, co začnete s jeho přípravou, tepelné zpracování také prodlouží jeho trvanlivost.

 Listy rýmovníku

Z očištěných lístků rýmovníku a nakrájených plátků citrusů, nejlépe v bio kvalitě, si den před vařením sirupu připravte odvar. Směs nasypte do hrnce, zalijte horkou vodou a nechte přikryté do druhého dne. Druhý den zceďte odvar a tekutinu znovu přiveďte k varu. Ztlumte plamen a pomalu vmíchávejte cukr. Za občasného zamíchání vařte na mírném stupni, dokud sirup nezačne houstnout a nedostane měděnou barvu. . Sirup po vychladnutí zhoustne. Ještě teplý sirup nalijte do vyvařených skleniček, pořádně zavřete a otočte víčkem dolů. Sirup uchovávejte na temném a chladném místě.

Sirup bez vaření

Na sirup bez vaření budete potřebovat alespoň 50 větších lístků (čím více, tím účinnější sirup) a mnohem více času. Lístky nakrájejte na menší kousky a prokládejte s plátky citrusů a cukrem do větší, uzavíratelné sklenice. Naplněnou sklenici uzavřete a nechte stát za oknem, cukr by se časem měl začít rozpouštět. Občas sirup promíchejte, hlídejte, ať na povrchu nezačne plesnivět a nechte obsah sklenice úplně rozetlít. Vzniklou tekutinu zceďte přes pláténko, dobře vymačkejte a ve skleničkách skladujte v chladu a temnu.

Co dalšího z rýmovníku?

Nezůstaneme jenom u sirupu, vždyť rýmovník má spoustu různých využití. Při rýmě noste rozlomený list a čichejte k němu, zvlhčete si doma vzduch miskou vody s listy rýmovníku nebo si uvařte skvělý čaj. Na hrnek stačí jeden list, přidejte med a citron.

Rýmovník se snadno množí, budete ho tak jistě vždy mít dostatek. Chcete-li rýmovníku dopřát lázně, pořiďte mu zahrádku, v hydroponii roste jako zblázněný.

FacebookpinterestFacebookpinterest

10 thoughts to “Sirup z rýmovníku”

  1. proc se nepíše kolik vody jenom voda nestačí,co když ji dam víc nebo min,přibližně stací 1 litr?Ráda by jsem sirup z rzmovníku udělala,dělam ze sedmikrasek,z bezu,pampelišek,ale všude se uvadí pořebné množství vody,děkuji za odpověd

  2. Mám dva druhy rýmovníku. Jeden má takové drobné lístky a ten druhý je ten klasický s velkými listy. Prosím, napište, jestli se sirup dá dělat z obou. Děkuji

    1. Dobrý den, sirup se dá dělat ze všech odrůd rýmovníku, je jich více než 100. Ať se vám sirup povede! 🙂

  3. Dostala jsem před rokem rýmovník od neteře ,že při rýmě protáhne pomačkaný listek dutiny .Projistotu jsem ho rozmnožila ,jenže tak narostl že jsem uvítala recept na domácí sirup .Je výborný z dvojité dávky jsem udělala 3litry dobrého sirupu

  4. dala jsem na 90lístků rýmovníku 2pomeranče+2citrony(bez hořké dužiny),2kg cukru a 1,5vody ,vyšlo z toho 3litry sirupu za 60Kč

  5. Take delam sirup, ale po nejakem case mam na hladine takova zelena kolecka, zrejme plisen, ale z ceho to je? Dodrzuji veskery postup , dokonce i vyvaruji sklenice a vicka.

  6. Dobrý den všem
    Dotaz – chci vyzkoušet zpracování rýmovníku a proto se chci zeptat , jestli se používá jen list , nebo se dá zužitkovat i nať ?
    Děkuji za odpověď a ť se všem daří

    1. Dobrý den, použít se dá šťavnatý stonek. Jakmile začne dřevnatět, je pro další zpracování nevhodný. Ať se Vám to podaří 😉

  7. Dobry den, aj ja som robila tento sirup, je vyborny a v nasej rodine sme ho robili viac krat, ten vareny, Odporucam vykusat

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *