Skip to main content

Certifikace

Jak plyne doba, po kterou se věnujeme propagaci moderního zahradničení pomocí interiérových zahrádek, začal se nám zvyšovat zájem o využití hydroponických zahrádek v gastronomických provozech (hotel, restaurace či kavárna), které podléhají přísným hygienickým pravidlům. Nechali jsme si tedy od nezávislé renomované laboratoře provést dané analýzy.

Pravidla pro gastronomické provozy

Základním problémem, který se snažíme pomocí zahrádek MiG řešit je fakt, že v kuchyni gastronomického provozu nesmí být přítomna hlína. A to ani ve formě supermarketových bylinek, často určených k přímé spotřebě. Květináček s hlínou a bylinkou by neměl stát ani na rautových pultech. Jedinou alternativou nejvhodnějších a námi nabízených MiG 6 je tedy venkovní zahrádka a pracné pravidelné řezání čerstvých bylinek do váz.

Zahrada na snídaňovém rautu v hotelu pro přípravu čajů z čerstvých bylinek

Sběr vzorků rostlin

Vzorky pěstovaných bylinek bylo třeba odebrat přímo v provozu. Proto bychom znovu rádi poděkovali plzeňské pobočce Accor Hotels, přesněji hotelu Ibis, ke kterým dorazili kontroloři a všechnu úrodu ze zahrad sklidili. Naštěstí rostliny v zahradách My interior Garden dorůstají velmi rychle, a tak byly do týdne opět připravené pro hosty k užívání.

Kontroloři sklidili nejen mátu, meduňku a stévii ze zahrádky u nápojového pultu, která slouží pro hosty k přípravě nápojů z čerstvých bylinek, ale i bazalku ze zahrádky na oblíbeném salátovém pultu.

Analýza vzorků

Zpracování všech testů, které s bylinkami laboratoř provedla, zabralo osm dní. V té době se vzorky testovaly na přítomnost trojice nejzávadnějších/nejčastěji se vyskytujících bakterií:

  1. Escherichia coli
  2. Lysteria monocytogenes
  3. Salmonella

Hotel, restaurace i kavárna. Zahrada je cool všude.

Z testu vyplynulo, že jak použitý plast, hnojivo i bylinky neobsahují zdravotně závadné mikroorganismy. Zahrady jsou nejenom ozvláštněním provozu, ale i funkčním prvkem v pohostinství, a tedy zvyšují úroveň vámi poskytovaných služeb.

Ze zkušenosti radíme hotelům, restauracím a kavárnám umístit kromě zahrady na provoz i jednu zahradu do zázemí podniku. Důvod je praktický, totiž zachování estetického vzhledu zahrádky. Rostliny dorůstají rychle, ale zákazníci si na plnou chuť bylinek zvykají ještě rychleji.