Skip to main content

3 rady, jak použít v kuchyni jedlé květy

Salát se sedmikráskami, rýže s měsíčkem, levandulová zmrzlina či plněné cuketové květy. Zní to jako výstřelek dnešních foodblogerů. Jedlé květy však doplňovaly tabuli již ve středověku. Momentální revoluce v jídle zvedla vlnu zájmu o pozapomenuté ingredience a postupy, a tak se jedlé květy opět těší vzrůstající oblibě. Jejich použití je nenáročné, je však zapotřebí myslet na pár důležitých pravidel.

1. Ne všechny květy se hodí do jídla

Je to stejné jako s houbami. To, co se vyjímá v květináči, nemusí našemu tělu nutně prospět. Nejznámějšími květy používanými v kuchyni jsou levandule, pampeliška, stévie, měsíček, růže, fialka, sedmikráska, cuketový květ, karafiát, maceška, bez, chrpa. Velkým obloukem se ale vyhněte květům oleandru, narcisu, azalky, šalvěje, hrachoru či rododendronu.

2. Zajímejte se o původ

Květy růže můžete přidat do čaje nebo jimi ozdobit dezert. V obou případech bude výsledek krásně vonět, chutnat a skvěle vypadat. Tělu ale nikterak neprospěje, pokud byla růže ošetřena chemickým postřikem či rostla někde u silnice. Pokud květy kupujete, ujistěte se, že mají nezávadný původ. Pozor na používání běžných květů z květinářství. Ty jsou často chemicky ošetřeny a nehodí se ke konzumaci! Ideální je samozřejmě květiny vypěstovat ve vlastní zahrádce či květináči.

3. Raději jednoduše

Zlaté pravidlo, které platí nejenom pro jedlé květy, zní: v jednoduchosti je síla. Chuť květin je ve většině případů jemná. Nesnažte se ji proto přebít jinými intenzivními vjemy. Vyberte raději jednodušší recept a nechte květ vyniknout. Obdobně postupujte při zdobení jídla. Příliš mnoho barev a tvarů nedovolí květinám upozornit na jejich krásu. A to by byla škoda.

K úspěchu stačí málo

Jedlých květů je velké množství, a tak by příklady použití nebraly konce. V českých restauracích i domácnostech už se dávno usídlily levandulové limonády, pampeliškový med či bezové dezerty. Kuchaři však ve svých experimentech zacházejí mnohem dále. Bezové květy se smaží, sedmikrásky figurují ve vývarech, fialky se přidávají do jednohubek, měsíček se sype do omelet, z karafiátů se vyrábí ocet, z růží se připravují sorbety. Výhodou jedlých květů je však to, že je stačí položit na talíř a celý pokrm rozzáří. Stačí tak třeba zamrazit drobné květy do ledových kostek a v létě je podávat k průzračným limonádám nebo posypat dezert maceškami či růžovými okvětními lístky. Úspěch u stolu je pak zaručený.

FacebookpinterestFacebookpinterest

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *